domingo, 19 de diciembre de 2010

Conquesta d'Itàlia

Els romans van aconseguir dominar tot el territori de l'Itàlia actual entre els segles V i IV aC.




La conquesta de la península itàlica va començar al centre i nord. Per aconseguir aquests territoris els Romans es van veure involucrats en diversos enfrontaments:
- Van lluitar amb la Lliga Llatina a finals del segle V per aconseguir el territori del Laci, al centre d'Itàlia. Tot i que en un inici els romans van pertànyer a aquesta lliga, els fils ja s'havien perdut completament i els Romans no tenien cap relació, així que no van dubtar en utilitzar la força en cas necessari.


- Al nord, els etruscs estaven en ple declivi de la seva civilització després de diverses derrotes i conquestes, així que els bàrbars, el poble dels gals, van entrar pels Apenins i van fundar Milà a l'any 390 aC. Tot i això, els romans van aconseguir també aquest territori.´








Més tard els romans van iniciar la conquesta cap al centre-sud d'Itàlia i va finalitzar cap al 334 aC. Es van enfrontar amb els samnites, un poble aposentat en la zona montanyenca d'Itàlia a la zona del Samnio i la resta de llatins a la zona del Laci. L'enfrontament amb aquest poble va arribar a durar 50 anys fins que finalment es va firmar un tractat de pau de 40. Pasats 5 anys, els pobles de la zona van decidir unir-se i sublebar-se, però Roma va parar-los els peus. Amb aquest últim enfrontament a Roma només li quedava per conquerir la punta Sud.






A la part Sud d'Italia es trobava la Magna Grècia, conquerida totalment al 264 aC. L'època de la gran esplendor dels grecs ja havia passat i ara estaven, al igual que els etruscos, en decadència. Aquesta conquesta va començar amb diversos enfrontaments amb Tarent. L'eneimc principal durant aquest periode va ser Pirro, rei d'Epiro. Aquest en un principi va ser convocat per ajudar a Tarent amb la resistencia contra Roma, pero al tenir a les seves mans l'oportunitat de conquerir part dels territoris va trencar l'alliança i va anar pel seu compte. Va fracasar diverses vegades i va finalitzar al intentar conquerir Sicilia, on desalentat per la falta d'ajuda dels altres territoris, va decidir anar de nou cap a Epiro, on va morir durant una batalla.
Amb el fracas total de les ajudes i la falta de força militar. tota la part Sud d'Itàlia va ser de domini Romà.



No hay comentarios:

Publicar un comentario