viernes, 13 de mayo de 2011

Torre Llauder


Dijous 12 de Maig els alumnes de 1r de Batx Humanístic, amb l'assignatura d'Història de Roma, vam anar d'excursió al clos arqueològic de Torre Llauder.


Torre Llauder va ser una vil·la romana que es va construir cap al 65 aC. Les vil·les eren unes cases de camp multifuncionals: a més d'explotar la part agrària (amb les grans extensions de terres que tenien al voltant), tenien altres funcions, com la de tallers aresans. També servien de residència per gent de bona família, per tal de ser explotades totalment.




La visita a Torre Llauder va començar amb una introducció de la seva descoberta. Sobre el que era el pati de la vil·la romana, es va construir una Masia. Quan el polígon va començar a ser construït aquesta va ser enderrocada (1970) i les restes de la vila van quedar a la vista. Les restes de la vila trobades es van batejar amb el nom de la família de la masia: els Llauder.

Masia dels Llauder

Torre Llauder era una gran vil·la que pertanyia a un polític romà amb un gran poder econòmic. Tot i que vivia pel centre d'Iluro, estiuejava a aquesta casa, a les afores de la ciutat.

Tenia 3 plantes, però només s'ha conservat la planta baixa, i no en la seva totalitat. Per la zona de pollancreda i el pàrquing que hi ha al darrere del clos s'havien trobat altres restes, però van ser destruïdes amb les construccions. Per lo tant, només coneixem una petita part de Torre Llauder. Sabem que va ser una gran vil·la, amb diferents edificis d'altres funcions al voltant, però com hem dit, van ser destruïts.

La vil·la tenia uns grans terrenys de vinya que arribaven fins a Badalona. Amb la vinya feien vi, i tot i que no era gaire bo, va arribar molt lluny. Durant aquesta época, tot i que l'imperi estava en decadència, Torre Llauder estava en ple auge de la seva economia. Dabant d'aqueset poder, el propietari expandeix la casa.
Al arribar la decadència, l'amo va haver de reutilitzar algunes habitacions a altres funcions que li aportèsin beneficis. L'habitació 3, per exemple, va pasar de ser una sala de convidats a un magatzem de dòlies.



DIFERENTS HABITACIONS:





- La visita va començar per l'entrada, a l'Atrium (1). Era un pati cobert amb un sostre com de 2 aigues, pero invertit amb l'impluvium al mig. Recollia aigua i donava llum a les altres habitacions, com a totes les cases romanes.


- A l'esquerra estava el triclinium (4). Per entrar a l'estança hi havia un graó: obligava als convidats a mirar al terra per no entrebancar-se. D'aquesta manera, a la vegada que miraven al terra, veien el mosaic. Una estratègia d'ostentació de riquesa.
En aquesta habitació s'ha trobat que el mosaic te com un forat rodó sense decorar. S'ha suposat que allà devia haver-hi alguna estàtua d'alguna divinitat romana, i al declarar-se l'imperi cristià, el propietari la va retirar. Peró segurament en aquell moment Torre Llauder ja no devia ser tan rica, i no van poder restaurar el terra.


- Davant l'atri hi havia un forn d'àmfores (2). Que la pròpia casa es fabriques les seves àmfores es una proba del gran poder econòmic que tenia. Les àmfores que no sortien bé o es trencaven, anaven a parar a un abocador que hi havia al peristylum (12).




En aquesta sala es van trobar 2 cadàvers, fet que recolza la teoria del final violent i tràgic dels habitants de Torre Llauder.

Calavera trobada a Torre Llauder



- A l'esquerra del forn d'àmfores hi ha el pasadís que unia l'atri amb el peristylum, i més a l'esquerra hi havia una sala (3) que va tenir diverses funcions. Segurament, durant l'època daurada de la vil·la era una altra habitació per convidats, que tenia un gran mosaic de colors. Durant la decadència es va convertir en un  magatzem de dòlies, per treure-li algun benefici econòmic.



A l'esquerra hi ha un altre habitació que es manté en misteri (11). Tot i que actualment no sabem la seva funció, anys enrere es va proposar una hipòtesi que avui dia sabem que es errònia.
Van "trobar" unes escales que portaven a un forat que donava a una habitació subterrània, sota el triclinium. Van dir que allà abaix devien cremar fusta o alguna cosa semblant per tal d'escalfar l'habitació de sobre.


- A la dreta de l'atri hi ha una altre habitació (13) que no s'ha trobat sencera. Suposem que devia ser el forn d'us domèstic.

- L'habitació 5 corresponia al frigidarium. Era la part més important de les termes. Que aquesta família tingués la seva pròpia instal·lació de termes es una proba més de lo rics que eren.
Els romans li donaven una gran importància a les termes, ja que era una forma de cuidar el seu cos. Es tiraven tota una tarda fent el circuit per les diverses piscines.


- L'habitació 6 era una només de pas, que separava el templarium del frigidarium. Més tard es va fer més petita, quan van expandir el triclinium.


- L'habitació 7 era el tepidarium. Era una piscina que s'utilitzava per a que el canvi de temperatura del frigidarium al caldarium no fos tan brusc. S'escalfava aprofitant l'escalfor que sobrava del caldarium.

- L'habitació 8 era el caldarium. Era les termes d'aigua calenta. Dins l'habitació 9 hi havia un forn de fusta. Al caldarium hi havia una plataforma de pedres amb una placa a sobre. Sobre aquesta plataforma estaven l'aigua i les persones. Sota la placa, hi havia el fum i l'escalfor que desprenia la crema de fusta, passant per una mena de túnel. D'aquesta manera l'aigua s'escalfava i la gent no es cremava gràcies a la placa que feia com d'aïllant.
Tota l'escalfor que sobrava, anava fins l'altra punta del túnel, escalfant així el templarium.




- L'habitació 10 corresponia a les latrines. Tot i que ara anar al bany és molt íntim, en aquesta època es feia en grup. Era com un lloc de reunió, al igual que les termes.

Les latrines tenien 2 apertures: una per dalt, que arribava fins a mitja latrina per la part frontal. D'aquesta manera, una vegada que evacuaven (i un conducte interior s'ho portava tot), per la obertura central introduïen una esponja mullada a un regueró d'aigua que passava pels seus peus. D'aquesta manera es netejaven. Una vegada havien terminat, es rentaven les mans en una font que hi havia allà també.



- A la part del darrere de la casa trobem una altra entrada, i el peristylum. Era el pati on tenien plantes i altres decoracions exòtiques.

- Al nº13 trobem el clavagueram. Hi havien 2 canals: els d'aigua neta i els d'aigua bruta. S'ha trobat que l'aigua neta tenia un recorregut que començava molt lluny d'on era la vil·la. A més, en aquell moment tenir aigua corrent a casa era un gran luxe. Una proba més de la seva riquesa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario