sábado, 19 de febrero de 2011

1 Formació: Els ibers de Catalunya

Els ibers tenen origen indoeuropeu, es a dir, eren uns pobles del centre d'Europa que cap al 1000 aC van començar a fer migracions cap al sud d'Europa per tal de buscar territoris amb un millor clima. Una d'aquestes corrents va arribar a la península ibèrica, on va es va trobar als pobladors natius: els neolítics.
En aquest nou territori els indoeuropeus van trobar un clima moderat on podien cultivar les collites fàcilment, al contrari que al centre d'Europa, on les temperatures eren molt més extremes.





La llengua indoeuropea i la neolítica es van barrejar, fent així una nova llengua. A més, els indoeuropeus van portar noves formes de conreu i la metal·lúrgia del ferro. En un principi aquesta nomes va ser utilitzada per fer objectes amb certa importància, però un temps després aquesta activitat es va aplicar en mes camps, com per fer objectes de l'agricultura o eines quotidianes.

Els pobles centrals van portar noves formes de construcció de cabanyes: els ciments de la casa estaven soterrats, i l'estructura de la casa s'aguantava gràcies a una coberta de fusta i argila. Eren unes cases petites, normalment rectangulars o ovals.


Els indoeuropeus, per últim, van portar una nova tradició d'enterrament per la qual reben el nom de "Pobles dels camps d'urnes": cremaven els morts, ficaven les centres dins d'una urna i aquesta, juntament amb l'aixovar del difunt, ho enterraven a terra.




Tot i això, els avenços que van introduir els indoeuropeus i la barreja de nacionalitats no van ser suficients per la formació dels ibers.

Un fet molt destacable i que va ajudar a aquesta va ser el comerç. En aquell moment just s'havia començat a comerciar: fenicis, grecs i etruscos venien a les costes de la Hispania mediterrània per fer petits intercanvis.

Cap al 600 aC es va formar la colònia d'Empúries, que mes tard es va convertir en una de les més importants.

Ja siguessin la ceràmica, la metal·lúrgia o qualsevol de les mercaderies que portaven aquestes civilitzacions estrangeres, tot aquest moviment va esdevenir un proces d'aculturació per als pobladors de la península.
Aquesta cultura ibèrica esta formada des de el segle VI aC.

1 comentario: